申明锐 副研究员

Research Associate Professor: SHEN Mingrui

电邮 Email: shenmingr@nju.edu.cn

南京大学城市规划本科、硕士,香港中文大学地理与资源管理学博士,现为南京大学建筑与城市规划学院副研究员。

研究兴趣旨在以城乡关系角度、从基层出发关注中国的城镇化和城乡规划问题,研究话题涉及乡村转型、城乡移民、土地住房等领域。研究区域主要集中在长三角地区。研究方法上,擅长运用综合的社会科学方法来进行城市与区域研究,注重跨学科的对话融合。研究风格强调运用第一手的田野数据去刻画理解处于深刻变化中的中国城乡空间与社会的变迁,同时注重国际化视角和历史维度去比较剖析中国问题,以期对规划实践形成理念与方法的实质性支撑。具体而言,研究工作主要探索三个方面的主题:

•乡村规划与城乡关系
•土地住房制度与社区发展
•人口流动、教育与城镇化

Mingrui Shen got his Ph.D. of Geography in 2016 at The Chinese University of Hong Kong, after that, he joined the School of Architecture and Urban Planning at Nanjing University. His research interests focus on the urbanization of China from a perspective of urban-rural relationship. In particular, the works explore three themes: rural China transformation and governance, rural to urban migration in China, and urban-rural coordinated development. His publications can be found in both English and Chinese journals, such as Urban Studies, Land Use Policy, Journal of Rural Studies, China City Planning Review, etc. Mingrui has recently published a book, Rural Revitalization through State-led Programs: Planning, Governance and Challenge (Springer, 2019).

目前承担课程

· 本科生课程《城市地理学》
· 研究生课程《乡村发展与振兴路径研究》

主要科研项目与成果

·2019-2021,国家自然科学基金青年项目,治理结构视角下乡村公共产品供给和规划策略研究(51808280),主持
·2017-2019,中国博士后科学基金面上项目,高校外迁的动力机制分析与规划融合应对——以江苏为例(2017M621714),主持

主要论著

·Rural Revitalization through State-led Programs: Planning, Governance and Challenge, Springer, Singapore, 2019.
·State-led Commodification of Rural China and the Sustainable Provision of Public Goods in Question, Journal of Rural Studies, 2019.
·Governing the Countryside Through State-led Programs, Urban Studies, 2018.
·Evaluating the Cooperative and Family Farm Programs in China: A Rural Governance Perspective, Land Use Policy, 2018.
·新型城镇化背景下的中国乡村转型与复兴. 城市规划, 2015.
·“苏联规划” 在中国:历史回溯与启示.  城市规划学刊, 2013.

学术获奖

· 2015,金经昌中国城市规划优秀论文奖,中国城市规划学会
· 2015,Best Paper Prize, The Urban China Research Network (USA), Brown University
· 2011,第6届中国城市规划学会青年论文奖,中国城市规划学会